BALATONFÜREDI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL 2018. június 23 – 30.

PROGRAM

2018. június 23. szombat

Adriano Del Sal

19:30 –21:00 – NYITÓKONCERT

ADRIANO DEL SAL
gitárművész szólóestje / Olaszország

Adriano Del Sal egyike az utóbbi évek legjelentősebb fiatal előadóinak.

Kivételes zenei tehetsége és mély művészi érzékenysége feledhetetlenné teszik a művész előadását, aki technikailag is tökéletesen mestere hangszerének – igazi zenei virtuóz.

Adriano Del Sal tanulmányait Stefano Viola irányítása mellett kezdte meg az udinei J. Tomadini Konzervatóriumban, ahol 1999-ben diplomázott Guido Fichtner osztályában.

Ezzel egyidőben a pordenonei F. Tarrega Zeneakadémián is látogatott órákat Stefano Viola és Paolo Pegoraro iránymutatása mellett, hogy művészetét még magasabb fokra emelje.

Számos jelentős, aktívan koncertező művész, többek között David Russell, Manuel Barrueco, Stefano Grondona, Alberto Ponce, Angelo Gilardino és Carlo Marchione mesterkurzusain vett részt.

Adriano sok fontos országos és nemzetközi versenyen nyűgözte le a zsűri tagjait, melyek közül 12 alkalommal első helyezést ért el.

Az almeriai (Spanyolország) Julian Arcas nemzetközi gitárversenyen megszerzett győzelmének köszönhetően nyílt alkalma arra, hogy felvegye első szóló zenei CD-jét a Radio Nacional de Espana, azaz a Spanyolország nemzeti rádiója számára.

2003-ban az Alessandriai Nemzetközi Gitárfesztiválon művészetének elismeréseképpen megkapta a La chitarra d’oro kitüntetést, mint az év nemzetközi szinten legjobb fiatal előadója.

2004-ben a méltán rangos Città di Alessandria nemzetközi gitárversenyen is neki ítélték az első díjat.

2009-ben a spanyolországi Benicassim nagy múltú Certamen F. Tarrega versenyén ugyancsak Adrianoé lett az első helyezés.

Felvételei a Naxos gondozásában jelennek meg.

Játszott a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon, így például Olaszországban, Németországban, Mexikóban, Oroszországban, Ukrajnában és Szlovéniában.

2001-ben egy interjú során David Russel úgy hivatkozott rá, mint korunk legjobb koncertező művészére.

A pordenonei Segovia Gitárakadémia oktatója, valamint 2015 óta a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst tanára.

PROGRAM

G.Regondi 

“Reverie” (Notturno op.19)

A.Barrios-Mangorè

“Mazurka Apasionada”

“Confesion”

“Choro de Saudade”

J.Rodrigo

“Invocacion y danza”

(Homenaje a Manuel de Falla)

————————————————————————————

F.Moreno-Torroba

“Piezas Caracteristicas”

Preambulo

Oliveras

 Melodia

 Los Mayos

Albada           

Panorama

J.S.Bach

BWV 998

Prelude

Fugue 

Allegro

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.
Belépőjegy: 2.500,-Ft
Balatonfüredi lakosoknak ingyenes
(a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni)

2018. június 24. vasárnap

DuoMelis

9:00-13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

ADRIANO DEL SAL, THOMAS OFFERMANN

Hangszerkiállítás, CD – Kottavásár

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.
Belépőjegy: 1.000,-Ft

15:00-17:00 – Gitárzenekari próba

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – Koncert

DUO MELIS

Susana Prieto / Spanyolország
Alexis Mazurakis / Görögország

A spanyol Susana Prieto és a görög Alekszisz Muzurakisz gitárművészek Duo Melisként 1999-ben léptek először színpadra a Voloszi Nemzetközi Gitárfesztivál (Görögország) keretén belül. Azóta olyan hírneves koncerttermekben muzsikálhattak, mint a Berlin Philharmonie, a Concertgebouw Amszterdamban, a Csajkovszkij Hangversenyterem Moszkvában, a Megaron Athénban, valamint a Merkin Concert Hall New York-ban. Koncertjeik és mesterkurzusaik nagyon keresettek mind a nemzetközi gitárfesztiválokon, mind pedig európai és amerikai koncertsorozataikon.

Számos díjban részesültek külön-külön és együttesen is. 1999-ben duóként első helyezést értek el a Frecheni Nemzetközi Gitárduó-versenyen (Németország). A következő évben megnyerték a rangos Montelimar Gitárduó-versenyt (Franciaország), valamint a 21. Nemzetközi „Mauro Giuliani” Gitárduó-versenyt (Olaszország). 2001-ben a Lipcsei Kamarazenei Fesztiválon (Németország) a duó/zenekar díjat nekik ítélték, és ugyanebben az évben a Párizsi Nemzetközi Gitárduó-versenyen (Franciaország) ugyancsak győzedelmeskedtek. 2003-ban készítették el első CD-felvételüket azt követően, hogy megnyerték az erre vonatkozó Citta di Verona-díjat a „Gaetano Zinetti” Nemzetközi Kamarazenei Versenyen (Olaszország). 2005-ben sikeres szólóestet adtak a Yehudi Menuhin Society Live Music Now program keretén belül.
A Duo Melis zenélt többet között a Berlini Szimfonikusokkal, a Neubrandenburger Philharmonie zenekarával, a Bayerische Kammerphilharmonie zenekarral, a Bukaresti Rádiózenekarral, valamint a Thessaloniki Nemzeti Zenekarral Leo Brouwer vezénylete mellett. Széles repertoárjuk a barokk zenétől A. Piazzolla, A. Ginastera, és Leo Brouwer műveiig terjed és magában foglalja Rodrigo, Castelnuovo-Tedesco és Vivaldi két gitárra és zenekarra írt versenyműveit, valamint Marek Pasieczny Duo Melisnek ajánlott, újonnan írt concertóját is.

A közelmúltban Észak-Amerikában a Guitar Foundation of Americas éves közgyűlésén, továbbá Chicagóban, St. Louisban, Austinban, Scrantonban, a College Station-ön, Houstonban, Brownsville-ben és Detroitban léptek fel. Kétszer vettek részt az OMNI Concerts rendezvényén, San Franciscóban és a Cleveland-i Klasszikus Gitár Hétvégén. A pennsylvaniai Bethlehem Gitárfesztiválon kiemelt művészként adtak koncertet.  Európában szólóesteket tartottak Olaszországban, Görögországban, Németországban, Lengyelországban, Oroszország, Spanyolországban, Romániában, Hollandiában, a Cseh Köztársaságban, Ausztriában, Norvégiában, Svédországban és Franciaországban. A GFA Találkozón tartott 2008-as koncertjüket követően Mark Switzer így írt róluk a Soundboardban:

„A Duo Melis előadása egyike volt az eseményen elhangzó kedvenceimnek; előadásmódjuk technikailag kiemelkedő és zeneileg meggyőző volt; csodálatos együttzenélést valósítottak meg.”

Susana és Alekszisz Spanyolországban, illetve Görögországban tanultak. Posztgraduális képzésüket duóként és szólistaként egyaránt folytatták a hágai Koninklijk Konzervatóriumban (Hollandia), a lipcsei Felix Mendelssohn Bartholdy Konzervatóriumban (Németország), valamint a bécsi Hanns Eisler Konzervatóriumban (Ausztria).

2006 óta Alekszisz és Susana a Conservatoire National de Strasbourg oktatói Franciaországban.

Program

J. RODRIGO (1901-1999)

Tonadilla

ANTOINE DE LHOYER (1768-1840)

Duo N° 3. Op. 31
I.Allegro
II. Romance
III. Rondo

N. KAPUSTIN (1937- )

Toccatina*

PAUSE

D. SCARLATTI (1685-1757)

Sonata K 204 a *
Sonata K 9, L 413 *
Sonata K 18 *

ENRIQUE GRANADOS (1867-1916)

Valses Poéticos*

A. PIAZZOLLA (1921-1992)

Tango Suite
-Allegro
-Andante rubato melancolico
-Allegro

*Transcriptions made by Alexis Muzurakis & Susana Prieto
As D’Addario classical artists, Duo Melis performs exclusively on D’Addario Strings

Helyszín: Vaszary Galéria Széchenyi Terem, Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.
Belépőjegy: 2.500,-Ft
Balatonfüredi lakosoknak ingyenes
(a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni)

2018. június 25. hétfő

Jan Jakub Bokun, Jakub Kosciuszko

9:00 – 13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

SUSANA PRIETO, ALEXIS MUZURAKIS

Hangszerkiállítás, CD – Kottavásár

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

Belépőjegy: 1.000,-Ft

15:00-17:00 – Gitárzenekari próba

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 

JAN JAKUB BOKUN / klarinét / &
JAKUB KOSCIUSZKO / gitár/
Lengyelország

BOKUN/KOSCIUSZKO DUÓ

A Bokun/Kosciuszko Klarinét- és Gitárduó egy zenei együttes, melynek célja a kamarazene legnagyszerűbb mesterműveinek újbóli felfedezése Schuberttől (a Sonata Arpeggione, a romantikus zeneszerző egyik legismertebb kamarazenei darabja egy izgalmasan egyedi klarinét-gitár adaptációban), a 20. századi francia zeneszerzőkön (Debussy, Ravel, Dyens) át a kortárs kamara- és szólómuzsika repertoárjáig (Szewczyk, Smutny). Kamarazenei koncertjeik mellett a Duó zenekarokkal is fellép, játsszák például Astor Piazzola Kettősversenyét klarinétra, gitárra és vonósokra készült átiratban. 2015-ben kiadták A la carte című albumukat, amely 5 csillagos értékeléseket kapott.

A duó 2017-es koncertturnéja olyan városokat ölelt fel, mint Köln, Tokió, Nagoja, Párizs, Budapest, Vilnius, Krakkó és sok egyéb. Japánban olyan dübörgő sikerük volt, hogy annak eredményeképpen a „Clarinet” magazin címlapjára kerültek.

„Bokun kompakt, zengő tónussal játszik, kiváló minőségben, ami Kosciuszko robosztus gitárjátékával csodálatos keveréket és egységes hanghatást eredményez. Mindkét művész kiemelkedő muzsikus.”

Larry Guy, The Clarinet

„A művészek bizonyították, hogy szinte bármilyen repertoárban megtalálják az örömet a barokktól a kortársig. És ez az öröm megfertőzi a hallgatóságot.”

Kinga Wojciechowska, Presto Magaziné „Csodálatos zene egy hatalmas adag professzionalizmussal vegyítve.”

Krzysztof Nieborak, Twoja Muza Magazine

Claude Debussy
Arabesque No. 1

Maurice Ravel
Piéce en forme de habanera
Pavane pour une infante défunte

Marek Pasieczny
The fields in Polanówka szóló gitárra

Piotr Szewczyk
Jay Jay Bee szóló klarinétra Guy Viseur Douce Joie

Richard Galliano
Waltz for Nicky, A French touch

Astor Piazzolla
Histoire du tango

Yom
Moi’se, Reve de l’Enfant, La traversée

Nézzenek bennünket!

Yom – Reve de l’Enfant

Yom – Moise

Guy Viseur – Douce Joie

Astor Piazzolla – Nightclub 1960

KAPCSOLAT

Jakub Kosciuszko +48 508 377 975
kosciuszkoguitar@gmail.com
iakubkosciuszko.com

Jan Jakub Bokun +48 605 568 368
jbokun@wp.pl bokun.art.pl

JAN JAKUB BOKUN – klarinét

Lengyel klarinétművész és karmester. Summa cum laude minősítéssel diplomázott a wroclawi Karol Lipinski Zeneakadémián, majd Guy Dangainnél folytatta posztgraduális tanulmányait a Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris-ban. Vezénylést a University of Southern California in Los Angelesben tanult Larry Livingston és John Barnett mellett. Bokun megkapta az Amerikai Karmesterakadémia aspeni ösztöndíját, ahol David Zinmannál, Jorma Panulánál és David Robertsonnál képezte magát. 2012-ben posztdoktori diplomát szerzett a wroclawi Karol Lipinski Zeneakadémián. Számos kiváló művész mesterkurzusán vett részt, köztük Sergiu Celibidache, Michael Stern, Jerzy Salwarowski, Philippe Cuper, Guy Deplus, Walter Boeykens, Michael Collins, Kovács Béla, James Levine és Kurt Masur kurzusain.

Janb Jakub Bokun versenygyőzelmeket szerzett Wroclawban, Wloszakowicében, Biatystokban, Enschedében valamint Mt. Pleasant-ben. Elnyerte a Lwngyel Kultúráért Alapítvány díját, valamint a Kulturális és Művészeti Minisztérium ösztöndíját, a Jan Adolf Górecki Ösztöndíjat és a Francia Kormány ösztöndíját. Számos helyen lépett színpadra Európában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Arab Emirátusokban, valamint Délkelet-Ázsiában. Ő képviselte Lengyelországot a World Clarinet Congress Clarinetfesten (Ostendben, Stockholmban, Tokióban, Lincolnban és Assisiben). 1999-ben Krystian Zimerman meghívta, hogy játsszon a Lengyel Fesztiválzenekarral a párizsi Salle Pleyelben, az amszterdami Concertgebouwban és a New York-i Carnegie Hallban, valamint készítsen egy felvételt a Deutsche Grammophonnal. Szólistaként és karmesterként rendszeresen fellép kiváló zenekarokkal Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban. Klarinétművészként és karmesterként összesen 11 albumot készített. A Duo Guitarinet című albumát 2000-ben jelölték a Fryderyk-díjra. Legfrissebb albumát, az A la carte-ot Jakub Kosciuszko gitárművésszel készítették 2015-ben. J.J.Bokun a Lengyel Rádió és Televízió, a Nemzetközi Klarinétszövetség és a Koch Classics and Dux kiadó számára is készített felvételeket. 2005-ben megalapította saját lemezkiadóját, a JBRecords-ot.

Jan Jakub Bokun nagyon keresett tanár; számos kurzus és mesterkurzus kötődik a nevéhez, például a Királyi Konzervatóriumban Brüsszelben, Szófiában, Belgrádban, Prágában, Párizsban, Brnóban, Ljubljanában, Mexikóban, Pekingben, Tokióban és a spanyolországi Avilában. Jelenleg a wroclawi Karol Lipinski Zeneakadémia oktatója. Jan Jakub Bokun a Nemzetközi Klarinétszövetség lengyel tagozatának elnöke, a Clarimania fesztivál megálmodója és művészeti vezetője, valamint az Inter>CAMERATA kamarazenekar alapítója és karmestere. A Yamaha, a D’Addario és a BG művésze.

JAKUB KOSCIUSZKO – gitár

Tökéletesség, kiválóság, lenyűgöző és érzékeny virtuozitás – ezek a szavak és kifejezések jellemzik a Jakub Kosciuszkóról írt kritikákat. Koncertezett már a legtöbb európai országban és Japánban, beleértve olyan színpadokat, mint tokiói Yamaha Ginza Hangversenyterem, a varsói Lutostawski Hangversenyterem és a Berliner Philharmonie. Szólistaként játszott Szczecin, Zielona Gora, Lomza, Radom és Kielce filharmonikus zenekaraival and AUKSO kamarazenekarral. 2010-ben kiadta Marek Pasieczny műveinek, azaz a Threnody of the Victims of Beizec világpremiernek számító első felvételét, mely művet a szerző Kosciuszkónak ajánlott. A debütáló albumot a kirtikusok nagyon magasra értékelték mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban. 2012-ben elkészítette klasszikus albumát Guitar Recitál címmel, melyen Bach, Tansman, Piazzolla, Jarrett és Metheny művei hangoznak el. Harmadik szólóalbuma, a Guitar sounds jazzy, jazz és világzenei ihletésű darabokat tartalmaz.

Jakub Kosciuszko nyolcévesen kezdett el gitározni. 16 éves korában életrajza bekerült a Lengyel Gitárosok Lexikonjába. 2004-ben kitüntetéssel végzett a Szczecini Zeneiskolában, ahol Piotr Patac tanítványa volt. 2009-ben diplomázott, ugyancsak kitüntetéssel Piotr Zaleski osztályában a wroclawi Karol Lipinski Zeneakadémián, valamint maestro Zoran Dukic osztályában a hágai Királyi Konzervatóriumban. 2010-ben Diploma di Merito-t és ösztöndíjat kapott maestro Oscar Ghigliától a sienai Accademia Chigiana folyamán. 2016 óta Jakub Kosciuszko zeneművészeti doktori címmel rendelkezik a wroclawi Zeneakadémiától.

Rendszeresen oktat gitárjátékot nemzetközi zenei kurzusokon, mesterkurzusokon és műhelyeken. Számos nemzetközi gitárverseny díjazottja; olyan nagyszerű gitárművészek mesterkurzusain vett részt, mint például: Abel Carlevaro, Oscar Ghiglia, Roberto Aussel, Pavel Steidl és Scott Tennant. Jakub Kosciuszko egy Bogustaw Teryks gitáron játszik (Nada Brahma Op. 157), amelyhez D’Addario húrokat, valamint DPA mikrofonokat használ.

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.
Belépőjegy: 2.500,-Ft
Balatonfüredi lakosoknak ingyenes
(a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni)

2018. június 26. kedd

9:00 – 13:00 –  NYILVÁNOS MESTERKURZUS

JAKUB KOSCIUSZKO, SZILVÁGYI SÁNDOR

Hangszerkiállítás, CD – Kottavásár
Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.
Belépőjegy: 1.000,-Ft

15:00-17:00 – Gitárzenekari próba

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – A VERSENYGYŐZTES FIATAL GITÁRMŰVÉSZEK A VILÁGBÓL sorozat bemutatja:

YOU WU / Kína

A 2017 évi Forum Gitarre Nemzetközi Gitárverseny győztese
(Ausztria, Bécs)

Életrajz

Jou Vu 1993-ban született a kínai Visuban. Nyolc évesen kezdett el gitározni tanulni édesapja irányítása mellett. Öt évvel később Danny Yeh professzornál folytatta zenei tanulmányait egy, a Sanghaji Konzervatóriumhoz tartozó középiskolában. Diplomáját 2012-ben szerezte meg a Sanghaji Zeneművészeti Főiskolán. Ezt követően Alvaro Pierri professzor tanítványa lett a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen.

Díjai

2018  Zágrábi Gitárverseny VI. kategória Második Díj
2017  Forum Gitarre Bécs Első díj
2017   LiGita Nemzetközi Gitárverseny Első Díj
2014 Senjangi Nemzetközi Gitárverseny Első díj
2014 Csangsai Nemzetközi Gitárverseny Második díj
2013 Tokiói Nemzetközi Gitárverseny

(második díjat nem osztottak ki)

Harmadik díj
2013 Ciudad de Coria Nemzetközi Gitárverseny Harmadik díj
2013 Kutna Hora Nemzetközi Biennálé és Gitárverseny Második díj
2011 Tiencsin Országos Gitárverseny Első díj
2012 Senjangi Országos Gitárverseny Első díj
2009 Thaiföldi Nemzetközi Gitárverseny Első díj
2009 Kiusu Nemzetközi Gitárverseny Első díj
2009 Sanghaji Országos Gitárverseny Első díj
2008 „A legjobb diák” díja a Sonai Nemzetközi Gitárfesztivál, Japán
2006 Szingapúri Nemzetközi Gitárverseny Második díj
2006 Liaoningi Országos Gitárverseny Első díj

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.
Belépőjegy: 1.500,-Ft
Balatonfüredi lakosoknak ingyenes
(a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni)

2018. június 27. szerda

Eötvös Alapítványos koncert

9:00 – 13:00 –  NYILVÁNOS MESTERKURZUS

MARKO TOPCHII, SZILVÁGYI SÁNDOR
Hangszerkiállítás, CD – Kottavásár

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

Belépőjegy: 1.000,-Ft

15:00 – 17:00 –  GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30– KONCERT

A JÖVŐ TEHETSÉGEI sorozat bemutatja:
Koncert Kohno-Sakurai Mestergitáron
Az Eötvös Zenei Alapítvány támogatottjainak koncertje

SZALAI LOTTI (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

1999-ben született Veszprémben. Klasszikus gitár tanulmányait 9 évesen kezdte.  2013 óta a Zenakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjében tanul, tanára Eötvös József Liszt-díjas gitárművész. Lotti fiatal kora ellenére felléphetett már szólistaként és kamarazenészként is olyan előkelő pódiumokon, mint a Zeneakadémia Nagyterme, a Pesti Vigadó Díszterme, a Budapest Music Center, a Budapesti Kongresszusi Központ. Kamarapartnere lehetett Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművésznek, Kertesi Ingrid operaénekesnőnek, Szilvágyi Sándor gitárművésznek.

TOKÁRSZKY MÁTÉ (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

2008-ban kezdte zenei tanulmányait a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Olajos Gábor irányításával, majd 2013-ban a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulója lett, Czakó Erika tanítványaként. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, tanára Eötvös József.

Eddigi fontosabb eredményei:

– VIII. Váci Országos Szakközépiskolai Gitárverseny II. korcsoport I helyezés,
– I. Országos Ifjúsági Gitárverseny II. korcsoport II. díj
– VI. Nemzetközi gitárverseny “Égi húrok” Topolya VII. korcsoport I. helyezés

NAGY TAMÁS (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

2016-ban szerzett tanári diplomát a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében Roth Ede irányítása alatt. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művészmester szakán Eötvös József növendéke. Számos hazai és külföldi gitárverseny díjazottja.

LAKNER MARGARÉTA (SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium)

Jelenleg az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium végzős diákja, Bozóki Andrea növendéke. Az iskola által kiosztott 2018. évi Vántus Díj nyertese lett. Gyakran vesz részt mesterkurzusokon illetve hazai és külföldi versenyeken.

KOVÁCS BEATRIX (SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium)

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának másodéves hallgatója, Bozóki Andrea növendéke.
Számos hazai és nemzetközi verseny résztvevője és díjazottja, úgy, mint a Váci Országos Gitárversenyé, Topolyai Nemzetközi Gitárversenyé, Eugen Cuteanu Euroregionális Versenyé. Több alapítványi díjat is elnyert, így lett többszöri támogatottja a Nemzeti Tehetség Programnak, a MOL Tehetségtámogató Programnak és az Eötvös Zenei Alapítványnak. Jövőjét nem csak elhivatott tanárként képzeli el, hanem aktívan koncertező és – ameddig lehetséges, – versenyző előadóként. Jelenleg számos szólókoncertet ad, elsősorban Szegeden, aktivitását jellemzi továbbá az évről évre növekvő számú fellépése.

CSIKI JANKA (Weiner Leó Zeneiskola)

17 éves, kilencedik éve tanul a Weiner Leó Zeneiskolában, Kató Árpádnál. Több országos és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen. Számtalan első helyezése mellett legutóbb a XIV. Váci Országos Zeneiskolai Gitárverseny 5. korcsoportjában első helyezést ért el.

GIRINCSI MÁRTON (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)

2000-ben született Nyíregyházán. 14 éves korában kezdett klasszikus gitárt tanulni a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban Czakó Erika tanárnőnél.

Versenyeredményei:

  • 4. Bácstopolyai Nemzetközi Gitárverseny: II. díj, 4.
  • Középiskolások Országos Versenye: II. helyezés
  • Országos Ifjúsági Gitárverseny: Különdíj
  • 5. Középiskolások Országos Versenye: Különdíj
  • 6. Bácstopolyai Nemzetközi Gitárverseny: I.
  • Díj, Zagreb Guitar Festival: Ezüst minősítés

Helyszín: Vaszary Galéria Széchenyi Terem, Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.

Belépőjegy: 1.500,-Ft

Balatonfüredi lakosoknak ingyenes

(a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni)

2018. június 28. csütörtök

9:00 – 13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

SZILVÁGYI SÁNDOR

Szilvágyi Sándor

1964-ben született Budapesten. 1981-től Roth Edénél, 1985-től pedig Debrecenben Tokos Zoltánnál tanult, művésztanári diplomáját kitüntetéssel szerezte meg 1988-ban. 1994-97 között Bécsben szerzett koncertdiplomát, szintén kitüntetéssel; tanára Prof. Walther Würdinger volt. 1996 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban oktat. 2002 óta gyakorlatvezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2009-től tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Rendszeresen tart mesterkurzusokat, valamint minden évben továbbképzést szervez és vezet gitártanárok részére. (Metronom Kht.) Rendszeresen fellép Magyarországon és külföldön szólistaként és kamaramuzsikusként is. Kiemelt szerepet kap előadói tevékenységében a XX. századi, illetve kortárs zene, azon belül is a hazai szerzők művei.

EÖTVÖS JÓZSEF

Eötvös József 1962-ben született Pécsett. Tanulmányait gitár és zeneszerzés szakon végezte a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Rendszeresen koncertezik szólistaként vagy versenyművek előadójaként a világ számos országában, Magyarországtól – Japánig. Átiratai olyan zenei különlegességek, amelyeket a világon egyedül ő játszik gitáron. Az átiratok megjelentek kottában és saját kiadásként CD-n is. Elsőként J. S. Bach: Goldberg Variációk átirata jelent meg, melyet a kritikusok az évszázad átirataként üdvözöltek. Kompozíciói, melyek a gitár mellett más hangszerekre is születnek, szintén kiadásra kerültek. 2002-től a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, és – Magyarországon a gitár tanszak zeneakadémiai, egyetemi szintű megalapítója.

A kortárs magyar művek bemutatásáért, népszerűsítéséért 2002-ben és 2010-ben Artisjus díjat, kimagasló művészi pályafutása és a kulturális életben betöltött szerepe elismeréseképpen 2004-ben Liszt Ferenc díjat kapott.

2006-ban megjelent „Gondolatok J. S. Bach zenéjéről” című felsőoktatási tankönyve a Pécsi Tudományegyetem gondozásában, melynek angol nyelvű változata “How to play Bach” jelent meg 2014-ben.

2016-óta a Zeneakadémia vonós tanszékének tanszékvezetője, egyetemi tanára.

Hangszerkiállítás, CD – Kottavásár

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.
Belépőjegy: 1.000,-Ft

15:00-17:00 – GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – KONCERT

MARKO TOPCHII / Ukrajna

Marko több mint 50 díjat nyert világszerte profi kategóriában különféle nemzetközi gitárversenyeken. Ezek közül említést érdemel 22 első helyezés az Egyesült Államokban, Mexikóban, Japánban, Kínában, Tajvanban, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, Portugáliában, Liechtensteinben, Szerbiában és Ukrajnában. A legjelentősebb díjairól a „Díjak” fül alatt olvashat. Marko Karl-Heinz Roemmich, Yuichi Imai és Sakurai Kohno hangszerein játszik.

2012 óta D’Addario-művészi elismeréssel rendelkezik. Marko aktívan zenél szerte a világban, rendszeresen koncertezik zenekarokkal is; oktatóként különféle mesterkurzusok rendszeres szereplője, és a tömegmédia is gyakran számol be róla. Marko Topchii zenészcsaládbabn született az ukrajnai Kijevben; gitártanulmányait négyévesen kezdte meg.

23 éves és jelenleg doktori tanulmányokat folytat a kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémián Prof. Yuri Alexik, Ukrajna egyik elismert művészének irányítása mellett. Mesterdiplomáját a kharkovi Nemzeti Művészeti Egyetemen szerezte 2011-ben, ahol Prof. Vologymir Docsenko, ugyancsak elismert ukrán zeneművész hallgatója volt.

Helyszín: Kisfaludy Galéria, Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.
Belépőjegy: 2.500,-Ft
Balatonfüredi lakosoknak ingyenes (a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni)

2018. június 29. péntek

9:00 – 13:00 – NYILVÁNOS MESTERKURZUS

MARKO TOPCHII, SZILVÁGYI SÁNDOR

Hangszerkiállítás, CD és kottavásár

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.
Belépőjegy: 1.000,-Ft

15:00-17:00 – GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – KONCERT

JOSÉ MARÍA GALLARDO DEL REY / Spanyolország

  

José María Gallardo del Rey kilenc esztendősen debütált Sevillában, azóta pedig sorra nyűgözi le a közönséget és a kritikusokat szerte a világon.
A gitárzene világában kiemelkedik a különféle formai megoldásokat és zenei ismereteket egyaránt megcsillogtató művészete; nagyon keresett szólistája, számos zenekarral működik együtt világszerte. Igazgatók és zenészek egyaránt egyfajta mérceként tekintenek rá a gitárosok körében.
Klasszikus gitárzenei képzettségét folyamatosan gazdagítja a flamenco világához fűződő intenzív kapcsolata. A két stílus ötvözetével egyedi módon közelíti meg és értelmezi a spanyol zenét. Ebből kifolyólag szerepe alapvető fontossággal bírt olyan projektekben, mint például a „Pasión Española” Plácido Domingo közreműködésével (Latin Grammy 2008), a „Habanera Gipsy” Elina Garançával (2010), a „Caprichos Líricos” Teresa Berganzával (1996), vagy például az a projekt, ahol igazgatóként és művészeti tanácsadóként segítette Paco de Lucíát, amikor a művész a Concierto de Aranjuez első előadására készült (Japán 1990).
A spanyol zene nagyköveteként gyakran kérik fel koncertekre és kulturális eseményeken történő fellépésre; ilyenek voltak többek között az EXPO 92, az EXPO AICHI 2005, a kínai spanyol év, a koreai spanyol év, az EXPO Shanghai 2010, a Cervantes Év, az Albéniz Centenárium, és főként a Rodrigo Centenárium, ami arra sarkallta, hogy a zeneszerző versenyműveit gitáron is előadja szerte a világban.
Zeneszerzőként is elismert; műveit a legrangosabb fesztiválokon adják elő, valamint a táncvilág olyan koreográfusait ihletik meg, mint María Pagés, Victor Ullate és Lola Greco olyan előadásokat eredményezve, mint a „Sevilla”, a „De la Luna al Viento”, a „Don Quijote”, valamint az „Iberia”.
A Deutsche Grammophon művészeként közreműködött a „The Trees Speak” és a „14 Maneras De Echarte De Menos” lemezek megszületésében, míg a La Maestranzával felvett „My Spain” címet viselő albuma mind a kritikusokat, mind pedig a közönséget lenyűgözte. Korábbi felvételei számos kiadónál láttak napvilágot, így például a Mandala, az RTVE, az Autor, az Almaviva és a BMG is kiadói közé tartozott; az utóbbi 1998-ban adta ki az Aranjuez Concertóból készített változatát „Rodrigo Guitar Concerto” címen. Jelenlegi felvételeit a Gallardo Del Rey Ediciones is gondozza.
A zenei interpretációról szóló előadásai nagyon keresettek a konzervatóriumokban és egyetemeken szerte a világon. A New York-i Mannes Conservatory of Music, a Los Angeles-i Northridge University, a Córdoba Gitárfesztivál, a santanderi UIMP vagy éppen a granadai „Proyecto Canción Española” jelentik többek között kurzusainak és mesterkurzusainak rendszeres színhelyét.
Sir Neville Mariner, Philippe Entremont, Frübeck de Burgos, John Axelrod, Ros Marbá, García Asensio, Josep Pons, José Ramón Encinar, Leo Brouwer, Karel Mark Chichón, és olyan zenekarok, mint a ONE, a Királyi Filharmonikusok, a RAI Zenekar, a Hong Kong-i Filharmonikusok, a zürichi Ton Halle, a Londoni Filharmonikusok, az Orchestra of Cadaqués, az ORTVE, a Seville-i Királyi Zenekar, a Madridi Közösségi és Szimfonikus Zenekar, Belgium Nemzeti Zenekara, a Saarbrückeni Rádió Filharmonikus Zenekara stb. mind partnerei voltak már Jose Maria koncertturnéinak.
Szólistaként, zeneszerzőként, kamarazenészként és zenei igazgatóként olyan koncerttermekben adott már elő, mint a Carnegie Hall, a tokiói operaház, a bécsi Konzerthaus, a Champs Elysees és a párizsi opera, a Bucharest Athenaeum, a Los Angeles-i Walt Disney Auditorium, a londoni Sadler Wells és a Cadigan Hall, a madridi nemzeti hangversenyterem, a Palau de la Música de Valencia, a szöuli hangversenyterem, a Birmingham Symphony Hall, az oszakai hangversenyterem, vagy éppen a római hangversenyterem.

Helyszín: Vaszary Galéria Széchenyi Terem, Balatonfüred, Honvéd u. 2-4.
Belépőjegy: 2.500,-Ft
Balatonfüredi lakosoknak ingyenes
(a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni)

2018. június 30. szombat

Gitárzenekar

9:00 – 13:00- NYILVÁNOS MESTERKURZUS

LUKASZ KUROPACZEWSKI

Hangszerkiállítás, CD – Kottavásár
Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.
Belépőjegy: 1.000,-Ft

15:00 – 17:00- GITÁRZENEKARI PRÓBA

Helyszín: Ferencsik János Zeneiskola, Balatonfüred, Ady Endre u. 13.

19:30 – KONCERT

A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál résztvevőinek és gitárzenekarának zárókoncertje

A gitárzenekar vezetője: CZAKÓ ERIKA

Czakó Erika – gitártanár, kamaraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) óraadó tanára, a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára és tanszakvezetője, valamint a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium gitártanára. Több kitüntetéses diplomával és egy pedagógus szakvizsgával rendelkezik. Rendszeresen tart kurzusokat és gyakran meghívott tagja hazai és nemzetközi zenei zsűrinek. Növendékei jelentős gyakorisággal nyerik meg a hazai és nemzetközi versenyeket, kivétel nélkül sikeresen felvételiznek az ország zenei intézményeibe, és sokan közülük már végzett gitártanárként dolgoznak itthon és külföldön. Eredményes tanári munkásságát a növendékei által elhozott díjajkon és a tanári nívódíjakon túl számos díjjal jutalmazták. “Mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk, hogy szakmájában úgy alsó-, mint középfokon az elképzelhető legjobbat nyújtja, nem csak hazai szinten, de nemzetközi összehasonlításban is. Neve az elmúlt években egyfajta garancia lett a sikerességre. Munkájára jellemző az alaposság, a magas fokú hangszertechnikai és zenei tudás átadása, a hangszer, a zene szeretetére, az emberi értékekre nevelés.” – Eötvös József Liszt-díjas gitárművész.

Helyszín: Evangélikus Templom, Balatonfüred, Bajcsy-Zs. u. 15.
Belépőjegy: 1.500,-Ft